Bullet journalling heeft niets te maken met kogels of geweren. Het is een manier om taken, afspraken, to-do-lijstjes, deadlines en gedachten in een opschrijfboekje te ordenen. In deze blog leer je wat een bullet journal is en hoe je ermee begint. Op het einde verklap ik nog enkele tips om jouw bullet journal helemaal op te leuken!
Wat is een bullet journal?
Een bullet journal is een boek waarin allemaal kleine puntjes staan; die maken het makkelijker om lijnen te tekenen en je lijstjes te ordenen. Het is als het ware een leeg boek waarin je zelf de - voor jou - best werkende structuur kunt aanbrengen om je leven te plannen. Perfect dus voor iedere planfreak, zoals ik (of voor mensen die misschien net ietsje meer zouden moeten plannen...)!
Het idee van een bullet journal komt van de Amerikaan Ryder Carroll. Toen hij klein was, had hij door zijn leerstoornis moeite met het inplannen van zijn schooltaken. Daarom verzon hij zelf een manier om structuur aan te brengen in zijn leven: de bullet journal was geboren. Toen hij merkte dat andere mensen zijn techniek gingen gebruiken, maakte hij in 2013 een instructiefilmpje. Dat zette hij online om zo anderen te inspireren. Sinds 2017 is bullet journalling over de hele wereld bekend.
Een bullet journal is heel handig omdat je zelf kan beslissen wat je erin zet, waar je meer waarde aan hecht en hoeveel tijd je erin steekt.
Bullet journalling: zo begin je eraan
Eerst en vooral moet je natuurlijk een geschikte bullet journal kopen! Een bullet journal die jij mooi vindt, zorgt ervoor dat je hem graag gebruikt. Op bol.com en standaardboekhandel.be vind je heel wat leuke exemplaren.
Vervolgens ga je bedenken hoe je hem wil indelen. De meeste bullet journallers laten de eerste pagina's open om daar de inhoudsopgave of 'index' te plaatsen. Dat is de pagina waarop je de onderdelen en bijhorende paginanummers noteert, zodat je ze daarna makkelijk kan opzoeken.
Vervolgens laten ze nog enkele pagina's open om daar to-do-lijstjes of andere lijsten te zetten, zoals bijvoorbeeld een lijstje met boeken die je nog wil lezen, een paklijstje voor op reis of een lijst van snacks die je graag lust (je weet maar nooit!). Ik vind het handig om to-do-lijstjes te plaatsen bij de maand waarin ik de taak in kwestie volbracht wil hebben.
In het agenda-gedeelte van je bullet journal, kun je beginnen met een mooi voorblad dat het begin van de nieuwe maand aangeeft. Daarachter kan je bijvoorbeeld een maandoverzicht tekenen en belangrijke data aanduiden, zoals dat ene concert waar je naartoe gaat of de verjaardag van je kat.
Daarna komt het weekoverzicht, met grote blokken waarin voldoende plaats is om alle afspraken en taken die volbracht moeten worden te noteren. Je kan zelf kiezen hoe je deze indeelt, maar ik vind het leuk om de dagen horizontaal te laten doorlopen over de twee bladen van het opengeslagen journal.
Op het einde van elke maand laat ik een pagina open om gedachten, lijstjes of leuke ideeën voor activiteiten te zetten die ik doorheen die maand krijg. Maar zoals ik al eerder zei; een bullet journal is net leuk omdat je zelf kan kiezen hoe je het aanpakt!
Ten slotte kan je per week of per maand nog verschillende andere onderdelen toevoegen. Zo kan je 'trackers' tekenen die aangeven hoe vaak je bepaalde dingen doet, zoals bijvoorbeeld sporten, lezen of je haar wassen. Sommige bullet journallers voegen ook 'gevoelstrackers' toe, waarin ze elke dag kleuren hoe ze zich die dag voelen. Zo kunnen ze hun gevoelstracker vergelijken met hun andere trackers en misschien achterhalen hoe het komt dat ze blij, verdrietig of boos zijn. Op die manier kun je alle dingen die je wil bijhouden en je vaste routines en gewoontes achterhalen en zo nodig verbeteren.
Door middel van positieve quotes en motiverende kattebelletjes naar jezelf, kan je bullet journal een echte life-coach worden!
Tips voor een extra leuke bujo
Je kan zo veel of zo weinig tijd steken in het opleuken van je bullet journal als je zelf wil. Maar hoe leuker je journal, hoe liever je erin kijkt. Gelukkig zijn er verschillende leuke methodes die niet veel tijd vragen. Zo kan je oude tijdschriften, een schaar en lijm in de aanslag nemen en kleine, leuke prentjes uitknippen om je pagina's mee te versieren. Ook kan je een klein prijsje al heel wat leuke stickers en washi tape kopen in de euroshop of online.
Je kan natuurlijk ook zelf je pen en stiften bovenhalen en tekenen. Op mijn Instagramprofiel deel ik in de stories vaak leuke ideetjes voor kleine, makkelijke tekeningen voor je bujo. Op Instagram kun je trouwens nog veel meer inspiratie vinden! Mijn favoriete accounts over bullet journalling zijn Cardstock_calligraphy, Bulletjournalbymarieke en Plan_with_manon.
*De informatie over de herkomst van de bullet journal komt van een artikel uit 'Flow' en uit Wikipedia.
Comments